به وبلاگ محیط زیستی ما خوش آمدید. در این مقاله سعی کردیم همه چیزهایی که برای خرید و نگهداری گل زیبای ارکیده لازم است بدانید را بیان کنیم. در این مقاله، نحوه نگهداری گل ارکیده، نحوه تکثیر و راه حل مشکلات رایج گل ارکیده بیان شده است. مطالعه این مطلب را حتما بهتون پیشنهاد می کنیم.
گل ارکیده یک گیاه زیبا و پرطرفدار با شکوفههایی بزرگ، با دوام و البته بهرنگهای جذاب و خاص است. نگهداری از گل ارکیده نسبتا سخت است، اما زیبایی بیبدیل و خاص آن ارزش نگهداری از آن، هر چند هم که مشکل باشد را دارد. این گل نماد زنانگی، زندگی دوباره، شکوه و عشق و یکی از بهترین هدیه های روز زن است. محال است خانم یا آقایی این گل را هدیه بگیرد و از این هدیه شگفت زده نشود. با توجه به جذابیتهای بصری گل ارکیده، اگر دنبال یک گل جذاب برای خانه خود هستید، پیشنهاد ما نگهداری و خرید گل ارکیده است.
گل ارکیده
سختی نگهداری از گل ارکیده در این است که این گیاه روش نگهداری متفاوتی نسبت به سایر گیاهان دارد و نگهداری از آن صبوری می خواهد، البته که بین انواع گل های ارکیده شرایط نگهداری بعضی از گونههای آن مثل فالانوپسیس (نوعی که بیشترین فراوانی را در بازار گل و گیاه ایران دارد) آسانتر است.
جالب است بدانید بیش از 20 هزار نوع ارکیده در سراسر جهان وجود دارد و به جرات میتوان گفت از نظر تنوع در صدر جدول گیاهان است. وفق پذیری این گیاه با محیطهای مختلف و همچنین فصل گلدهی طولانی آن باعث شده این گیاه به یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی مبدل شده و در دکوراسیون منزل مورد استفاده قرار بگیرد.
گلبرگ ها و کاسبرگ های ارکیده (داخلی ترین گلبرگ ها) معمولاً در گروه های سه تایی یافت میشوند. هندسه گلبرگ پایینی به شکلی است که اگر در فضای باز رشد کند، میزبان گرده افشان هایی مانند زنبورها باشد. بسته به نوع ارکیده، گلبرگ های آنها میتوانند لبه های مختلفی داشته باشند. برگ های ارکیده با یک لایه مومی سنگین پوشانده میشود تا از هدر رفتن آب جلوگیری شود. گلهای زیبای آن حدود 3 تا 6 ماه ماندگاری دارند و بعد از آن با چیدن گلهای خشک شده، دوباره در فصل رشد به گل مینشینند. انواع ارکیده از خانواده ثعلبها هستند و گونههای وحشی آنها در ایران (شمال و مناطق گرمتر) وجود دارند. نوعی ثعلب در کوههای باغرو (ادامه سلسله کوههای البرز به سمت آستارا و اردبیل) وجود دارد که ثعلب بستنی سنتی از همین گیاهان گرفته میشود. گل ارکیده دارای رنگ های مختلفی مانند: سفید، ارغوانی، ارغوانی رگدار، صورتی، زرد، ترکیبی از صورتی و سفید، آبی و … است.
خرید گل ارکیده و انواع گل و گیاه آپارتمانی از فروشگاه محیط زیستی ایران سبز
شرایط نگهداری گل ارکیده
آبیاری: ارکیده به آب بسیار کمی نیاز دارد. ریشه های آنها اندام های بسیار تخصصی هستند که برای جذب سریع آب و تنفس طراحی شده اند. این ریشه ها نیاز دارند که بین دو آبیاری کاملا خشک شوند و سپس آبیاری عمیق بر روی آنها صورت گیرد. در طول ماه های تابستان، هر هفته گل ارکیده خود را عمیق آبیاری کنید و بگذارید ریشه ها کامل خیس شوند و از جزیره نیز استفاده کنید. از آبیاری بیش از حد ارکیده خودداری کنید چرا که آبیاری زیاد ریشه ها را از بین میبرد.
در زمستان، گیاه خود را گرم نگه دارید و دفعات آبیاری را به یک بار در ماه کاهش دهید. هر چند وقت یکبار گیاه را غبارپاشی کنید تا مطمئن شوید که هیدراته باقی میماند، اما در آبپاشی زیاده روی نکنید و در صورت آبیاری زیاد رطوبت روی برگ ها را پاک کنید. در زمان آبیاری بهتر است روی گلها آب نریزید.
تابش نور:انواع ارکیده در دریافت نور خورشید با یکدیگر متفاوتند. اما گونه هایی از آنها مانند گل ارکیده فالانوپسیس که در ایران بیشتر یافت میشوند، نیاز نوری کمی دارند و حتی سایه را ترجیح میدهند. این نیاز آنها به دلیل پرورش در گلخانه هایی با سقف شیشه ای سفید است و از اینرو آنها به این نور کم عادت میکنند. به طور کلی نور غیر مستقیم متوسط تا زیاد برای ارکیده بهترین شرایط نوری است.
دمای هوا: دمای مناسب جهت نگهداری گل ارکیده حدودا ۱۲ تا ۲۸ درجه سانتی گراد است. دمای پاییز موجب تحریک گل دهی و بیشتر شدن طول ساقه گلدهنده میشود. اما دمای سرد زمستان موجب سیاه شدن غنچهها میشود. دماهای بالای ۳۰ درجه یا به عبارتی دمای زیاد باعث رشد کند گیاه ارکیده میشود. ارکیده به جریان هوا در اطراف ریشه ها نیاز دارد. ارکیده را در در معرض هوای سرد یا نور مستقیم خورشید یا دریچه های گرمایش هوا قرار ندهید. هوای خشک، گرمای مستقیم و سرما دشمن این گل های ظریف هستند و محیطی ملایم، گرم و تا حدودی مرطوب، دوام شکوفه های ارکیده را بیشتر میکند.
کوددهی: کودها و تقویت کننده هایی که به مرور زمان تجزیه و آزاد شوند و یا کودهایی که با ترکیب ۱۴-۱۴-۱۴ هستند برای این گل مفیدند. همچنین کود مخصوص ارکیده نیز برای تقویت آن توصیه میشود. پیشنهاد میشود در زمان گلدهی، میزان فسفر را افزایش دهید مثلا از کود ۲۰-۳۰-۱۰ استفاده کنید و همچنین در طول ماههای سرد و زمانی که گیاه به گل نشسته است، کود دهی را متوقف کنید.
خاک گیاه:بهتر است بعد از اتمام گلدهی خاک گلدان تعویض شود. بهترین ترکیب ، استفاده از مواد سبک و جذب کننده رطوبت مانند پرلیت، پوکه معدنی درشت خرد نشده و کوکوپیت همراه با بقایای پوسیده گیاهان یا پیت ماس بعلاوه مقداری ذغال چوب و مقدار کمی شن است.
انواع گل ارکیده
همانطور که پیش تر نیز گفته شد، گل ارکیده انواع بسیار زیادی دارد که همه در لیست گیاهان آپارتمانی همیشه گلدار بوده و در خانوادهی بزرگ ارکیده قرار میگیرند. در ادامه با معروف ترین انواع ارکیده آشنا میشویم :
1- ارکیده فالانوپسیس (Phalaenopsis Orchid)
این ارکیده ها دارای گل های گرد با لب های برجسته هستند که روی یک ساقه بلند رشد میکنند و دارای برگ های گوشتی و بیضی شکل سبز و بزرگ هستند. گلها معمولاً سفید، بنفش، صورتی یا ترکیبی از آنها هستند. ارکیده فالانوپسیس را در رطوبت بالا، نور متوسط غیر مستقیم و هوای نسبتا گرم قرار دهید.
2- گل ارکیده Dendrobium Orchid
این ارکیده ها دارای گل های کوچک تری هستند و اغلب دارای چندین دسته گل در هر بوته هستند. گلها معمولاً سفید یا بنفش هستند. برگ های دندروبیوم باریک هستند و از کناره های ساقه بیرون میآیند. دندروبیوم دارای نگهداری یکسان با فالانوپسیس است با این تفاوت که به نور کمتری نیاز دارد.
3- ارکیده کاتلیا (Cattleya Orchid)
تنوع رنگ و شکل ارکیده کاتلیا بسیار بالاست و انواع چند رنگ و خال خال هم در بین آن ها دیده میشود. ارکیده کاتلیا یکی از گل های محبوب برای دسته گل عروس است. این گل را می توان در منزل نگهداری کرد. برای این کار باید نور مناسب را برایش فراهم کنید.
4- ارکیده وندا (Vanda Orchid)
ارکیده وندا خود دارای 80 گونه است که با گلبرگ های زیبا، معطر و بادوامشان شناخته میشوند. این نوع ارکیده با این که گل های با دوامی دارد اما نسبت به شرایط محیطی سخت گیر است. برای نگهداری آن باید نور زیاد و رطوبت کافی را برایش فراهم کنید. بهترین دمای نگهداری ارکیده وندا در روز دمای زیر 29 درجه و در شب هوای خنک است.
خرید گل ارکیده و انواع گل و گیاه آپارتمانی از فروشگاه محیط زیستی ایران سبز
تکثیر گل ارکیده
تکثیر گل ارکیده سخت است و احتمال خرابی گیاه و شکست پروسه تکثیر بالاست. پیشنهاد ما این است که برای انجام اینکار از یک متخصص کمک گرفته یا سراغ خرید یک ارکیده جدید بروید.
بااینحال در مدت زمان نگهداری از گل ارکیده اگر قصد انجام اینکار را دارید، درنظر داشته باشید که روشهای مختلفی برای اینکار وجود دارد؛ مثل قلمه زدن، تقسیم کردن، کاشت دانه یا کاشت پیاز آن که هر کدام نسبت به نوع ارکیدهای که قصد تکثیر آن را دارید عملکرد متفاوتی دارند. برای مثال قلمه زدن ممکن است برای همه انواع ارکیده کار نکند، اما تقسیم کردن معمولا برای اغلب انواع ارکیده کارساز است و نوسانات کمتری نیز دارد.
برای تکثیر گل ارکیده میتوانید از ریزوم ارکیده نیز استفاده کنید. بهاینشکل که بهراحتی ریشه را از خاک خارج کرده و با احتیاط بخش مستقلی از آن را جدا کنید. سپس تمام گرد و خاک متصل به این بخش را به کمک یک محلول ضد قارچ تمیز کنید تا از ابتلای گیاه به بیماریهای احتمالی جلوگیری شود. حال میتوانید این بخش را در گلدانی با خاک تازه بکارید.
راه دیگر، استفاده از جوانههای موجود روی گیاه است. بعضی از انواع گل ارکیده این جوانهها را روی نوک ساقههای خود ایجاد میکنند. میتوانید جوانه را بهآرامی از گیاه مادر جدا کرده و در گلدانی دیگر بکارید. اگر این جوانه فاقد هرگونه ریشه بود، بهآرامی بخش پایینی را کمی باز کرده تا به تولید ریشه کمک کنید. فقط مواظب باشید که به گیاه آسیب نزنید.
نکته مهم در این روش تکثیر گل ارکیده، همواره مرطوب نگه داشتن گلدان گیاه جدید است. ضمن اینکه باید آنها را در محیطی گرم و تقریبا تاریک قرار دهید. چون تابش نور مستقیم به گیاه جوان سبب سوختن آن خواهد شد. پس از اینکه گیاه به خوبی در گلدان مستقر شد، میتوانید آن را پیش سایر گلدانهای خود ببرید.
خرید گل ارکیده و انواع گل و گیاه آپارتمانی از فروشگاه محیط زیستی ایران سبز
مشکلات رایج در گل ارکیده و راه حل آن ها
رایجترین بیماری گل ارکیده، عفونتهای قارچی است. این عفونت میتواند بهصورت فرو رفتگی، زنگ زدگی و ظاهر شدن حفراتی در سطح برگها پدیدار شود.
بیمار شدن ریشه و آسیب گلبرگها نیز از دیگر عوارض عفونتهای قارچی هستند. علاوهبراین عفونتهای باکتریایی نیز میتوانند سلامت گل ارکیده را به طرز چشمگیری کاهش دهند. برای درمان این مشکلات، تشخیص نوع بیماری گیاه بسیار مهم است.
بهطورکلی در طول نگهداری از گل ارکیده برای درمان بیماریهای قارچی آن، باید خاک گیاه را تعویض کرده و از زهکشی مناسب آن مطمئن شوید. قدم بعدی پیشگیری از تجمع قطرات آب روی سطح برگهاست. هوا نیز باید به خوبی در محیط حضور گیاه جریان داشته باشد. ضمن اینکه نباید فراموش کنید که برگها و ساقههای درگیر بیماری را نیز از گیاه جدا کنید.
برای درمان عفونتهای باکتریایی نیز باید سطح برگها را از هرگونه رطوبت خشک کرده و بخشهای آسیب دیده را جدا کنید. شاید لازم باشد کمی هیدروژن پراکسید نیز به گیاه اسپری کنید، البته قبل از اینکار حتما حتما با یک متخصص حوزه گیاهان مشورت کنید.
خرید گل ارکیده
برای خرید گل ارکیده می توانید به فروشگاه محیط زیستی ایران سبز مراجعه کنید و انواع گل ارکیده را به صورت آنلاین خریداری کرده و درب منزل تحویل بگیرید. جهت مشاهده و خرید گل و گیاهان آپارتمانی می توانید به بخش گل و گیاه فروشگاه ما مراجعه کنید.
منابع: ایران درخت ، گلستان