سلام خدمت همراهان عزیز گروه محیط زیستی ایران سبز، امروز میخواهیم در مورد استفاده مجدد صحبت کنیم و اینکه ببینیم تفاوتش با بازیافت چیست همچنین کدامیک بهتر هست ؟ دربارهی فواید بازیافت زباله شنیدهایم و میدانیم که این فرآیند اهمیت زیادی برای محیط زیست دارد. اما باید به شما بگوییم که بازیافت، تنها گزینهی ممکن نیست. استفادهی مجدد هم یکی دیگر از روشهای مفید برای محافظت از محیط زیست است. شاید برای شما این سؤال پیش آید که «بازیافت بهتر است یا استفادهی مجدد؟» برای پی بردن به جواب این سؤال ادامهی مقاله را بخوانید. ما در این مقاله قصد داریم استفادهی مجدد و بازیافت را تعریف کنیم، فواید هر کدام را بگوییم و با ارائهی چند دلیل، به شما توضیح میدهیم کدامیک بهتر است. با مطالب گروه محیط زیستی ایران سبز همراه باشید.
شما میتوانید در کمپین های بازیافت ما نیز شرکت کنید و از ما به نام خود یا عزیزانتان نهال هدیه دریافت کنید. در صورت تمایل میتوانید با جمع آوری کاغذهای استفاده شده خود و تحویل به ما در بازیافت کاغذ و چرخه استفاده مجدد از کاغذ نیز کمک به محیط زیست خود کنید. و یا با شرکت در کمپین پاکبان زمین و در بحث فرهنگ نریختن زباله در زمین و جمع آوری آن همراه ما باشید.
استفادهی مجدد، همانطور که از نامش مشخص است، استفادهی دوباره از یک وسیله، به جای دور انداختن آن است. این یعنی از یک وسیله با یک هدف دیگر استفاده میشود.
استفادهی مجدد (Reuse) یا آپ سایکلینگ (Upcycling) چیست؟
استفادهی مجدد، همانطور که از نامش مشخص است، استفادهی دوباره از یک وسیله، به جای دور انداختن آن است. این یعنی از یک وسیله با یک هدف دیگر استفاده میشود. به طور مثال، از شیشهی مربا بهعنوان لیوان نوشیدنی استفاده میشود. استفادهی مجدد از مواد دور ریختنی و استفاده شده را آپ سایکلینگ میگویند. به عبارت دیگر، آپ سایکلینگ روشی است که افراد میتوانند به کمک آن به طور مستقیم حجم خالص زبالههای جامد را کاهش دهند.
استفادهی مجدد یا آپ سایکلینگ نیاز به خلاقیت همراه با هنر و ابتکار در تغییر دارد. محصولاتی که از طریق آپ سایکلینگ ساخته میشوند، معمولا هدفمند و مفید هستند. در این فرآیند، محصولات قدیمی تغییر پیدا میکنند و به محصولات جدید تبدیل میشوند. در بسیاری از موارد، ارزش اشیاء با تغییر و تبدیل به شی دیگر افزایش پیدا میکند. در واقع آپ سایکلینگ با هدف افزایش ارزش و کیفیت یک شی انجام میشود. در استفادهی مجدد اصل ماده تجزیه نمیشود، بلکه به همان شکلی که هست تبدیل به یک وسیله جدید میشود.
شما میتوانید در کمپین های بازیافت ما نیز شرکت کنید و از ما به نام خود یا عزیزانتان نهال هدیه دریافت کنید. در صورت تمایل میتوانید با جمع آوری کاغذهای استفاده شده خود و تحویل به ما در بازیافت کاغذ و چرخه استفاده مجدد از کاغذ نیز کمک به محیط زیست خود کنید. و یا با شرکت در کمپین پاکبان زمین و در بحث فرهنگ نریختن زباله در زمین و جمع آوری آن همراه ما باشید.
فواید استفادهی مجدد چیست؟
استفادهی مجدد مانند بازیافت زباله، باعث کاهش زبالههایی میشود که به سمت زمینهای دفن زباله (لندفیلها) روانه میشوند. در ادامه به سه فایدهی اصلی استفادهی مجدد میپردازیم.
برای محیط زیست
استفادهی مجدد فواید زیادی برای محیط زیست دارد. معمولا زبالههای جامد یا سر از زمینهای دفن در میآورند یا مورد استفادهی مجدد قرار میگیرند. واضح است که استفادهی مجدد برای محیط زیست بسیار بهتر است، چون این کار نه تنها از قرار گرفتن آنها در زمینهای دفن جلوگیری میکند، بلکه به تولید زبالههای جدید کمتر هم کمک میکند. این موضوع باعث حفظ منابع طبیعی میشود. گفته میشود که استفادهی مجدد به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکند. فرآیند استفادهی مجدد معمولا به منابع، انرژی و زحمت کمتری نسبت به فرآیند بازیافت نیاز دارد.
از لحاظ اقتصادی
استفادهی مجدد فواید زیادی از لحاظ اقتصادی دارد. سازمانها و افراد میتوانند وسایلی که از طریق استفادهی مجدد تولید میشوند را به قیمت بسیار پایینتر تهیه کنند. به طور مثال، اگر قیمت ماشین ظرفشویی نو برای شما زیاد است، میتوانید ماشین ظرفشویی دوستان یا یکی از اعضای خانودهتان را که دیگر از آن استفاده نمیکنند، مورد استفادهی مجدد قرار دهید و با این کار در هزینههای خود صرفهجویی کنید.
برای جامعه
شما میتوانید وسایلی که دیگر نمیخواهید را به سازمانها و مؤسسههای خیریه هدیه دهید تا به طورمستقیم از آنها استفاده کنند. با این کار میتوانید هم برای جامعه مفید باشید و هم به سایر افراد هم کمک کنید.
وسایلی که نمیخواهیم را مورد استفادهی مجدد قرار دهیم چکار کنیم؟
روشهای مختلفی برای استفادهی مجدد از وسایل وجود دارد؛
- آنها را به یک خیریه یا یک سازمان عمومی ببخشید.
- آنها را به یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان هدیه دهید.
- وسایلی مانند موبایل، ماشین لباسشویی و… را تعمیر کنید.
- وسایل خود را به سازمانهایی دهید که آنها را مورد استفادهی مجدد قرار میدهند.
- به دنبال ایدههایی برای تبدیل آنها به اشیاء جدید باشید.
راهکارهای ساده جهت کاهش تولید زباله و استفادهی مجدد در منزل
ممکن است با سبک زندگی امروزی، کاهش تولید زباله یک کار غیر ممکن به نظر بیاید. اما شما میتوانید با به کارگیری راهکارهای ساده، زبالهی تولیدی خود را کاهش دهید. در ادامه به بعضی از این راهکارها اشاره میکنیم.
- شیشههای مربا یا ترشی را نگه دارید و از آنها به جای ظروف پلاستیکی استفاده کنید.
- به جای اسباب بازیهای پلاستیکی، به کودکان خود اسباب بازیهای چوبی هدیه دهید.
- در مهمانیهای بزرگ به جای پلاستیک، از چنگالهای فلزی و بشقابهای غیر پلاستیکی استفاده کنید.
- از بطریهای پلاستیکی آب استفاده نکنید و همیشه همراه خود بطری آب غیر پلاستیکی داشته باشید.
- اگر فضا و امکانات لازم را دارید، از زبالههای تر کمپوست تهیه کنید.
- هنگام خرید، از خانه با خودتان ساک دستی پارچهای بیاورید و از استفاده از کیسههای پلاستیکی اجتناب کنید.
- از محصولات و کالاهایی استفاده کنید که در ظروف چند بار مصرف قرار دارند، به طور مثال آبلیمو و شیر در ظروف شیشهای.
- به جای استفاده از دستمال کاغذی، همراه خودتان یک یا چند دستمال پارچهای نرم و قابل شستوشو داشته باشید.
- وسایل و مواد غذایی لازمتان را یادداشت کنید و به اندازهی نیاز خود و خانوادهتان خرید کنید.
- از کالاهایی استفاده کنید که طول عمر بیشتری دارند.
- لوازم و پوشاکی که نیاز ندارید را دور نیندازید، بلکه آنها را به سازمانهای خیریه ببخشید.
- جعبههای کادویی و کاغذهای کادو را دور نیندازید و دوباره از آنها استفاده کنید.
- شما میتوانید در کمپین های بازیافت ما نیز شرکت کنید و از ما به نام خود یا عزیزانتان نهال هدیه دریافت کنید. در صورت تمایل میتوانید با جمع آوری کاغذهای استفاده شده خود و تحویل به ما در بازیافت کاغذ و چرخه استفاده مجدد از کاغذ نیز کمک به محیط زیست خود کنید. و یا با شرکت در کمپین پاکبان زمین و در بحث فرهنگ نریختن زباله در زمین و جمع آوری آن همراه ما باشید.
- سخن آخر
یکی از راههای مدیریت پسماند، بازیافت زباله است. اما بازیافت زباله هم مشکلاتی را به همراه دارد. پس بهتر است به جای بازیافت، به فکر استفادهی مجدد باشیم. در این مقاله به تعریف استفادهی مجدد و بازیافت، فواید هر کدام از آنها و اینکه کدامیک بهتر است پرداختیم. به نظر شما هم استفادهی مجدد از بازیافت بهتر است؟ دلایل خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع: epa, solar schools , digikala