آلودگی هوا: اثر مازوت
مازوت نوعی نفت کوره به شمار میآید که کیفیت پایین و ویسکوزیته بالایی دارد و در نیروگاههای حرارتی و موارد مشابه از آن استفاده میشود که گرمای سوختن بسیار بالایی دارد. از عوامل مهم در درجهبندی این سوخت باید به محتوای گوگرد آن اشاره کرد که متأثر از منبع اصلی آن است.اثر سوزاندن سوختهای فسیلی حاوی گوگرد همچون مازوت، ترکیباتی موسوم به SOx منتشر میشوند که بخش بیشتر آنرا SO۲ تشکیل میدهد. SO۲ گازی سمی است که برای سلامتی مضر است. این گاز، وزن بیشتری نسبت به هوا دارد و زمانی که غلظت آن در هوا به بیش از ۵۰۰ ppb برسد، بوی بدی خواهد داشت که در این سطح، کشنده است.این گاز در غلظتهای پایینتر، درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی، قرمزی چشم و افزایش احتمال بروز بیماریهای قلبی و تنفسی را به همراه دارد. به طور کلی، غلظت معمول این گاز در اتمسفر کمتر از ۱۰pbb ذکر میشود که در این غلظت اثر مخربی بر سلامتی نخواهد داشت.بنابراین مازوت سوختی است که سوزاندن آن اثرات ناخوشایندی بر محیط زیست دارد و همانطور که میدانیم سال گذشته در مجلس شورای اسلامی بحثهای بسیاری بر سر استفاده از این سوخت شد و سرانجام به نتیجه رسیدند که این سوخت به جز مواقع ضروری نباید مصرف شود.
آلودگی هوا در شهرهای دنیا
وضعیت هوای تهران چند وقتی است که در وضعیت بحرانی قرار گرفته است. دیگر شهرهای دنیا هم وضعیت چندان مساعدی ندارند. برای مثال، مناطق مختلفی در ایتالیا فعلا با مهدود دست و پنجه نرم میکنند. طوری که تردد خودرو یا حتی روشن کردن تنورهای پیتزا در برخی از شهرهای ایتالیا ممنوع شده بود.
با این حال، فقط هم ایتالیا نیست. از اروپا گرفته تا شهرهای مختلف آسیا، چند وقتی است که درگیر مبارزه با آلودگی هوا شدهاند. میتوانید در ادامه، راهکارهایی که شهرهای مختلف دنیا برای مقابله با مهدود پیشه کردهاند را ببینید.
آلودگی هوا در میلان ایتالیا
دوچرخهسوارهای شهر میلان، روز دوشنبه تمام خیابان را در اختیار خود داشتند؛ چون تردد خودروهای خصوصی برای شش ساعت در این شهر کاملا ممنوع شده بود. درجهی آلودگی در پایتخت تجاری ایتالیا به مدت سی روز از میزان سالم گذشته بود؛ این موضوع هم مسوولان میلان را مجبور کرد تا تردد خودروها را از دوشنبه تا چهارشنبه و در ساعتهای ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر ممنوع کنند.
آلودگی هوا در رم ایتالیا
شهر رم هم که فعلا در حال مبارزه با مهدود است، قانون تردد خودروها به صورت زوج و فرد را اجرا کرده است. تردد خودروها هم در شهر تاریخی فلورانس تا روز سال نو محدود شده است.
کاهش میزان باران و همچنین باد در ایتالیا، وضعیت آلودگی هوای این کشور را بدتر کرده است. در حال حاضر حداقل ده شهر ایتالیا قوانینی برای ممنوعیت تردد خودروها تنظیم کردهاند. در پی این قوانین جدید، مسوولان شهر میلان استفاده از وسایل نقلیهی عمومی را در این شهر ارزانتر کردهاند. در حال حاضر میتوان در میلان یک بلیط ۱.۵ یورویی خرید و با همان بلیط، یک روز کامل توسط تمام وسایل نقلیهی عمومی سفر کرد.
آلودگی هوا در سارایوو، بوسنی و هرزگوین
مسوولان شهر «سارایوو»، پایتخت بوسنی و هرزگوین، به رانندگان گفتهاند که از خودروهایشان کمتر استفاده کنند. آنها همچنین توصیه کردهاند که بهتر است افراد از خانههایشان خارج نشوند.
با این حال، کسانی که مجبور هستند از خانه خارج شوند، میتوانند از صلیب سرخ ماسک رایگان دریافت کنند.
پنجشنبهی هفتهی گذشته همچنین آلودگی هوا در سارایوو به قدری زیاد شد که مدرسههای این شهر تعطیل شدند.
آلودگی هوا در پکن، چین
پایتخت چین، مثل دیگر شهرهای این کشور، در ماه گذشته مشکل آلودگی هوای سنیگنی داشتند. دو هشدار قرمز هم در ماه گذشته در پکن اعلام شد. اصولا زمانی هشدار قرمز اعلام میشود که درجهی کیفیت هوا، از ۲۰۰ به مدت سه روز یا بیشتر بالا برود. عدد ۲۰۰ بسیار زیاد است، اما برخی از قسمتهای پکن حتی درجهی آلودگیشان از ۹۰۰ هم بیشتر بود.
با توجه به اینکه چین بیش از ۶۰ درصد برق کشورش را توسط ذغالسنگ تامین میکند، این کشور بزرگترین تولیدکنندهی کربن در دنیا است. قانون تردد خودروها بصورت زوج و فرد هم در چین اجرا شده است، اما هیچکس در این کشور به این قانون اعتنا نمیکند. مردم اصولا پلاک خودروهایشان را میپوشانند و وارد خیابانها و جادهها میشوند.
بیش از ۱.۴ میلیون نفر در سال، به دلیل مهدود چین در این کشور جان خود را از دست میدهند.
آلودگی هوا در تهران، ایران
مهدود در چند هفتهی اخیر، پایتخت ایران را هم مورد هدف قرار داد. طوری که مسوولان تهران به ۱۴ میلیون نفری که در این شهر زندگی میکنند، توصیه کردند از خانه خارج نشوند.
مدارس در تهران تعطیل شدند و مسابقات فوتبال هم به عقب افتادند. خودروهای تهران وضعیت خوبی ندارند و قدیمی هستند؛ عبور و مرور در این شهر به دلیل قدیمی بودن راهها بسیار سخت است و قوانین جلوگیری از انتشار گازها هم در این شهر رعایت نمیشود.
هزاران مرگ در ایران، به مهدود نسبت داده شدهاند. دولت ایران هم سه سال پیش قول داد مشکل آلودگی هوای این کشور را برطرف کند. مثل سارایوو، تهران هم توسط کوهستانها احاطه شده است. در نتیجه باد به داخل این شهر راه پیدا نمیکند. آلودگی هوا در زمستانها هم به دلیل سرما سنگینتر میشود.
شما میتوانید با فعالیت هایی مثل کاشت درخت و یا هدیه درخت با نام عزیزانتان در کمتر شدن آلودگی هوا و کمک به محیط زیست در این فعالیت همکاری و مشارکت داشته باشید.
آلودگی هوا در دهلی نو، هندوستان
سازمان جهانی سلامت، شهر دهلی نو را آلودهترین شهر در سال ۲۰۱۴ اعلام کرده بود. وضعیت هوای هندوستان اصلا خوب نیست. از بین ۲۰ شهر دنیا که بیشترین میزان آلودگی هوا را دارند، ۱۲ شهر در هندوستان هستند. بیش از ۶۰۰ هزار نفر سالانه در هندوستان به دلیل آلودگی هوا میمیرند.
برای مبارزه با آلودگی هوا، ورود خودرهای بزرگ دیزلی به دهلی نو ممنوع شده است. کامیونهایی هم که بیش از ده سال عمر دارند، نباید وارد دهلی نو و شهرکهای اطرافاش شوند. تردد خودروهای معمولی که ساخت آنها به ده سال پیش بر میگردند چند وقت پیش در دهلی نو ممنوع شده است.
خودروهای دیزلی، گرد و غبار ساخت و ساز و سوزاندن محصولات در مزرعهها، بیشترین عوامل آلودگی هوای هندوستان هستند.
آلودگی هوا در اینچئون، کره جنوبی
مهدود کرهی جنوبی، بیشتر به دلیل مجاورت این کشور با چین است. با این حال، نیروگاههای ذغال سنگ کرهی جنوبی هم بیتقصیر نیستند.
در حالی که کرهی جنوبی در همین کنفرانس اقلیم امسال در پاریس، برنامههای ساخت چهار نیروگاه ذغال سنگ را لغو کرد، این کشور هنوز هم میخواهد تا سال ۲۰۲۱ به تعداد نیروگاههای ذغال سنگاش ۲۰ عدد بیافزاید.
سئول، پایتخت کرهی جنوبی هم در تابستانها با مشکل غبار روبرو است. سالانه در کرهی جنوبی ۱۶۰۰ نفر به دلیل آلودگی هوا جانشان را از دست میدهند.
سخن آخر
اغلب شهرهای در حال توسعه که جمعیت بیشتری را در خود جای دادند با بحث آلودگی هوا مواجه هستند که دولت ها باید راهی برگزینند تا آلودگی هوا را کنترل کنند. شاید این امید چندان هم واهی نباشد که توقع داشته باشیم، بسیاری از خیابانهای شهرهای شلوغ دستکم یک روز در هفته از ماشین خالی باشند و جایشان را به دوچرخهها بدهند.
منبع: CBC.ca