حیوانات در خطر انقراض ایران
در عصر تکنولوژی پیشرفت انسان خیلی راحت تر شده اما در جوامع مدرن چیزی که گاهی فراموش می شود این است که انسان بخشی از جامعه ی بزرگ تر است و فقط یک گونه از میلیون ها گونه ای است که بر روی زمین زندگی می کنند. هر کدام از گونه های جانوری رفتار خاص خود را برای کمک به تعادل اکوسیستم سیاره زمین دارند. این مهم است که ارتباط متقابل گونه های مختلف جانوری با هم را در نظر بگیریم و به این توجه کنیم که انقراض یک گونه چه تاثیری می تواند روی گونه های باقی مانده بگذارد، در ادامه ما را همراهی کنید.
ما مسئول مراقبت از گونه هایی هستیم که در خطر انقراض قرار دارند و در عین حال باید از منابع طبیعی به صورت درست استفاده کنیم. چه چیزی باعث می شود که گونه های جانوری در خطر انقراض قرار بگیرند؟ به طور کلی ناتوانی جانور در سازگاری با شرایط جدید باعث می شود که توانایی تولید مثل او کم شود و در نتیجه نسل آن ها کوچک و کوچک تر و در نهایت منقرض می شوند. با این حال تغییرات آب و هوایی، تغییر سطح دریا، باران های اسیدی، بیماری، رشد جمعیت انسانی، آلودگی، گرم شدن زمین و شکار هم می تواند باعث انقراض جانوران شود. در حالی که دهها دلیل طبیعی برای انقراض جانوران وجود دارد اما باید توجه کرد که رفتار انسان چه به صورت شکار تفریحی باشد و چه به صورت انتشار گازهای گلخانه ای می تواند فرآیند انقراض جانوران را سریع تر کند. رشد جمعیت انسانی سهم زیادی را در افزایش نرخ گونه های در حال انقراش دارد. می خواهیم تعدادی از گونه های در خطر انقراض ایران را معرفی کنیم:
یوزپلنگ ایرانی
یوز ایرانی گونه ای خاص از یوزپلنگ غرب آسیاست و به گفته کارشناسان کمتر از ۶۰ قلاده از این یوز در ایران وجود دارند. این جانور که به شدت در خطر انقراض قرار دارد در حدود دو هزار سال قبل در بیشتر نقاط آسیا وجود داشت اما الان فقط در نواحی دورافتاده ای از بیابان های ایران حضور دارد. فعالان محیط زیست برای اینکه بتوانند تعداد دقیق این جانور در ایران را تخمین بزنند در زیستگاه های احتمالی او دوربین کار گذاشته اند.
پلنگ ایرانی
پلنگ ایرانی از بزرگ ترین زیرگروه های پلنگ و بومی غرب آسیاست که در خطر انقراض قرار دارد. ایران مهمترین زیستگاه پلنگ در خاورمیانه است و بر اساس تخمین هایی که در سال ۲۰۰۲ انجام شد حدود ۵۵۰ تا ۸۵۰ پلنگ در ایران زندگی می کردند اما آمارهای منطقه ای در سال ۱۳۹۵ نشان داد که جمعیت آن ها به زیر ۵۰۰ قلاده رسیده است. برای حفاظت از این حیوان در سال ۹۴ جریمه شکار ببر از ۵ میلیون به ۸۰ میلیون افزایش پیداکرده است.
سیاه گوش
تخریب زیستگاه و شکار بیرویه این حیوان باعث شده که در لیست موجودات در خطر انقراض قرار داشته باشد. این حیوان که در مناطق بیابانی و نیمه بیابیانی زندگی می کند از سنگین ترین و سریع ترین گربه های کوچک است. سیاه گوش با دست و پایی بلند و دمی بسیار کوتاه به دلیل خال هایی که دارد گاهی با پلنگ اشتباه گرفته می شود. طعمه هایی که این حیوان از آن تغذیه می کرده به دلیل شکار و تخریب زیستگاه به شدت کم شده اند.
گربه پالاس
موهای بلند و پرپشت این گربه آن را از گربه های دیگر متمایز کرده است. رنگ این حیوان خاکستری روشن است و کمی به زردی یا قرمزی می زند این حیوان هم در لیست حیوانات در معرض انقراض قرار دارد.
فک خزری
از پستاندران نادر آبزی دنیاست که فقط می توانید آن ها را دریای خزر و رودخانه های منتتهی به آن پیدا کنید. صید بیرویه و به هم خودن شرایط زیستی فوک خرزی، این جانور زیبا را در خطر انقراض قرار داده است. این فوک تنها پستاندار دریای خزر به حساب می آید و در صورت نابودی آن به اکوسیستم دریای خزر آسیب جدی وارد می شود.
لاک پشت پوزه عقابی
این لاک پشت ها که به شدت در خطر نابودی قرار دارد به کمک پوزه عقابی اش غذای اصلی خود اسفنج دریایی را از میان مرجان ها بیرون می آورد. در ایران زیستگاه این لاک پشت خلیج فارس است و در ساحل تخم گذاری می کند. استفاده از تخم این جانور باعث شده که در معرض انقراض قرار بگیرد.